Jelenlegi hely

Mi tetszik és mi nem az ELFT-ben?

Érdemes-e ELFT tagnak lenni? Valóra váltak-e azok az elképzelések, amelyet belépéskor gondolt? A társulat céljainak, működésének bemutatásával tudunk-e újabb tagokat toborozni, hogy a szakma eredményességét biztosítsuk? Hol vannak kihasználatlan lehetőségek vagy tökéletlen megoldások? Van-e jövője a társulatnak, és ha igen, milyen legyen az?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Bízva abban, hogy minden jelenlegi tag az agyonhallgatás, passzivitás és elfordulás helyett a megújulást választja, az együttműködését kérjük. A szükséges változtató döntéseket meg kell előzze egy vita, egy helyzetelemzés. Ezt leghitelesebben az ELFT tagjaitól (és potenciális tagjaitól) kaphatjuk meg. Kérjük, hogy írják meg véleményüket, fogalmazzanak meg ötleteket, javaslatokat a jövőre nézve.

Cél, hogy a 2013. májusi közgyűlésen sor kerülhessen a változtatások megkezdésére.

ELFT elnöksége

Az ELFT működési problémái

Régóta (1977) tagja vagyok az ELFT-nek, így látom azt a kedvezőtlen változást, amely az utóbbi 2 évtizedben (de különösen az elmúlt 10 évben) bekövetkezett. Ezek egy része a társadalomban bekövetkezett változások következménye, másik része azonban a Társulat működési problémáiból adódik.

1. A Társulat egyre inkább "budapesti szervezetté" vált.
A rendezvények döntő többsége Budapesten van, az ezekre történő eljutás 3–4-szer annyi időt vesz igénybe, mint maga az esemény. A területi csoportok anyagi támogatása fokozatosan elsorvadt, így alig van lehetőség helyi rendezvények szervezésére. Kivételt többnyire a nagy egyetemekkel rendelkező megyék jelentenek. Ott az egyetem és az ELFT helyi csoport együttműködése egyrészt enyhíti ezt a problémát, másrészt az egyetemi oktatók miatt nagyobb a helyi csoport taglétszáma. Mindezek következtében először megszűntek a városi csoportok (a korábban jól működők is, pl, Hódmezővásárhely, Sopron, Nagykanizsa), jelenleg pedig (a Társulat honlapja szerint) csak 10 területi (=megyei) csoport működik.

2. A fizikatanárok a növekvő tagdíjak mellett egyre kevesebbet kapnak a Társulattól.
A fizikatanári ankétok (különösen a középiskolai ankétok) témái, előadásai egyre kevésbbé kapcsolódnak az iskolai oktatáshoz. A közös (általámos iskolai és középiskolai) ankétokon ez a probléma az általános iskolai tanárokat hatványozottan érinti. Emiatt a közös ankétokon (Sárospatak, Győr) már alig vett részt általános iskolában tanító tanár.
A Fizikai Szemle írásai között alig van tanároknak szóló cikk. (A Szemlével kapcsolatos egyéb problémákat másutt még részletezem.) A tanárok nem a Szemléből és nam a Társulat segítségével tájékozódnak az őket érintő kérdésekről, hanem az internetet használják.
A fizikatanárokat érintő változásokra történő Társulati reagálások megfogalmazásába a jelenleginél jobban lehetne támaszkodni a tanár-tagok véleményére. (Az más kérdés, hogy ezeket a véleményeket a döntéshozók mennyire veszik figyelembe.) Ebben (is) nagyobb szerepet lehetne szánni az internetnek.

3. Nehézkes és lassú a információáramlás az ELFT "központ" és a tagok közt
A Fizikai Szemle átfutási ideje a friss információkhoz elfogdhatatlanul hosszú. A Társulat honlapján gyakran késve jelennek meg az információk. Példaul ma (2012.01.12.) még nincs semmilyen információ a honlapon a két hónap múlva kezdődő ankétról. Pedig a helyszínt, témát, időpontot és a költségeket jó lenne már tudni, hogy meg lehessen győzni az igazgatót (vagy a KIK-et) a részvétel engedélyezéséről/támogatásáról. (Természetesen ez nem a webmester hibája, ő azt az információt teszi közzé, amit megkap.)
Mindezek miatt a Társulati honlapnak alig van látogatója. (Lásd a Társulati honlapjának statisztikai oldalát: http://extremetracking.com/open?login=elft)
A hivatalos tájékoztatás hiánosságait csak enyhítheti, de nem kompenzálja a Moróné Tapody Éva által önzetlenül üzemeltetett fizikatanári hírlevél rendszer.

Kedves Sándor!
Mindenekelőtt köszönet illet a hozzászólásodért. Ilyenekre vártunk hónapok óta! A felvetett problémákról a január 16-i kibővített elnökségi ülésen is kell beszélnünk. És persze itt, ezen a fórumon.

Most csak néhány gondolat a Fizikai Szemle védelmében:
- Azt gondolom, remélem, hogy a Fizikai Szemle átfutási ideje a friss információkhoz valamelyest lerövidült (azt nem állítom, hogy nem lehetne még rövidebb). Két példa: a Rátz Tanár Úr Éleműdíj illetve a Pedagógus Kutatói Pályadíj nyerteseiről szerepel fényképpel ellátott hír a mostani, januári számban. Az előbbi november végén, az utóbbi decemberben volt.
- Mivel Moróné Tapoy Éva tagja az elnökségnek, ezért az ő valóban önzetlenül üzemeltetett fizikatanári hírleveleit tudatosan használjuk az egészen friss információk közlésére, legyen az pl. a Tanári Ankét vagy a kerettantervekkel kapcsolatos információk. A Tanári Ankétról remélem nagyon hamarosan megjelenik a tájékoztató az ELFT honlapján illetve a Fizikai Szemlében is. Annak hogy még csak a "nemhivatalos" tájékoztató jelent meg Tapody Éva december 14-i levelében az is a magyarázata, hogy még várjuk az oktatási államtitkárság válaszát decemberi levelünkre, amiben támogatásukat kértük.
- Végül: nem értem miért írod, hogy a "Fizikai Szemle írásai között alig van tanároknak szóló cikk." Szerintem az utóbbi időben éppen ellenkező a helyzet: szinte az összes, de biztosan több mint a fele a tanároknak szól! Érdemes lenne statisztikát készíteni erről.

Abban sajnos teljesen igazad van, hogy rengeteg a probléma a Társulat működésével kapcsolatban. A fölvetett problémák jó része komoly együttgondolkodást igényel. Ezért találtuk ki ezt a fórumot is. Biztos vagyok benne, hogy az elnökség ebben számíthat a segítségedre.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer