Jelenlegi hely

A finanszirozasrol

Paradigmavaltas a finanszirozasban

Mióta a felügyelő bizottság tagjaként több részletet megismertem az ELFT költségvetéséről, folyamatosan motoszkál bennem a gondolat, hogy a társulat finanszirozását új alapokra kellene helyezni. Ugyanis a tagdijakból befolyó bevétel a költsgvetésnek mindössze csupán kis részét teszi ki. Ugyanakkor folyamatosan probléma, hogy a tagdij túl magas es ez visszatart egyeseket attól, hogy belépjenek a társulatba. Ezzel egyidőben a társulatban lényeges funkciók szorulnak háttérbe az anyagiak hiánya miatt. Ilyen lényeges tevékenység lenne a területi szakcsoportok támogatása, hogy előadásokat szervezzenek, ahol termet kell bérelni, előadóknak utiköltséget fizetni, stb. Ugyanilyen fontos lenne egy állandó webmester foglalkoztatása is.
A magas tagdij mellett elhangzó érv úgy szól, hogy emellé ugyanakkor jár a Fizikai Szemle is. A Szemle megjelenese ugyanakkor komoly összegeket vonz be szponzoroktól. Megszüntetése – ahogy egyesek javasolják – csak elenyésző mértékben javitaná a Társulat anyagi helyzetét. A Fizikai Szemle elektronikussá tétele véleményem szerint ezért nem megoldás, mert nagy veszteség viszonylag kevés spórolással.
Ezen problémák áthidalására meglehetősen radikális megoldás körvonalazódott bennam a kollégákkal folytatott beszélgetésekben. Ennek lényege, hogy tegyük a tagságot ingyenessé!
Ezután kétféle kompenzációs megoldást kellene kinálni. Azok akik belépnek, válalják, hogy az adójuk egy százalékát a társulatnak ajánlják fel. Azok számára, akik az adójuk egy százalékát más célra kivánják adni, lehetőség volna a hagyományos tagdij befizetésére. Úgy gondolom, hogy ezáltal a társulat nagyobb jövedelemre tenne szert még akkor is, ha a tagok száma egyetlen fővel sem emelkedne. De a javaslat célja elsősorban a tagság létszámának növelése lenne azáltal, hogy ingyen be lehet lépni. A komolytalan belépéseket az ajánlási rendszer bevezetésével lehetne kivédeni. Az áttérésnek az első évében jelentkező kockázatot kormányzati vagy szponzori támogatással lehetne áthidalni. Az emelkedő jövedelem véleményem szerint bőven kompenzálná az esetleges potyautasok számát. Személyes tapasztalatom, hogy olyan emberek is léteznek, akik ugyan nem tagjai az ELFT-nek, de mégis az ELFT számára ajánlják fel az adójuk 1%-át.
Ez a rendszer véleményem szerint elősegitené a területi szakcsoportoknak mind a tudományszervezői mind pedig a tagtoborzási (fentebb már megemlitett) munkáját.

Most hirtelen előkerült az ELFT-s csekk amin be kell fizetni a tagdíjat...és itt van ez az ötlet!
Érdemes elgondolkozni a felvetett lehetőségen, esetleg kidolgozni egy átlátható befizetési rendszert, hogy döntés elé tudjuk vinni a javaslatot.
Korrektnek tűnik az adó 1%-át tagdíjként fölajánlani. Javaslom valamiféle (ön)ellenőrző módot kitalálni amivel igazolni tudom hogy az Én 1%-om Hozzám tartozik. Pl. a kitöltött nyomtatványt bescannelve a titkárságra küldeni, amúgy ez eléggé becsületkasszás, de tudna működni.
Gondolom a legtöbb Tagnak nem esik nehezére a magas tagdíj befizetése, de ha a doktori iskolásokra, vagy segédmunkatársakra gondolunk, bizony ez elég sok. Ha pedig azt latolgatja, hogy mit kaphat ’cserébe’ szintén elgondolkozik a befizetésen. Az 1%-ot pedig föl kell ajánlani...

Balázs ötlete szerintem nagyon jó, csak a részleteket kell kénkő szagtól mentesre kidolgozni. Remélem, hogy elektronikus bevallásnál ki tudom másolni az 1% felajánlását mutató részletet a bevallásból, e-mailen elküldhető formára. Az 1%-hoz képest lehetnének alternatívák: a) egy alacsonyra megállapított Fizikai Szemle nélküli tagdíj b) Előfizetés a Fizikai Szemlére önköltséginél alacsonyabb áron, pl. 6000/év. Ezzel háromféleképpen is lehetne az ember ELFT tag, és talán a negyedik lehetne a teljesen ingyenes, de csak diákoknak.

Azt hiszem nem legalis az 1%-ot elvarni es annak befizeteset ellenorizni. Ezt semmilyen formaban nem lehet megtenni. Az en koncepciom szerint ez becsuletkassza alapon mukodne.
A tagsag ingyenes, a az 1% vagy a tagdij onkentes. A nyilatkozat, hogy ki hogyan kivanja segiteni a tarsulatot, kotelezo (Ft, 1% vagy semmi). A Fizikai Szemle nelkuli tagsag talan nem lenne jo, mert nagyon lecsokkantheti a peldanyszamot. A cel a peldanyszam novelese. A tagsaghoz jarjon a fizikai szemle, SZVSZ.

Az SZJA 1%-nak a Társulat részére történő felajánlása önkéntes, és sajnos nem elég jelentős összeg. Ráadásul nem is ellenőrizhető a felajánlás.
Ez az összeg 2011 után 885eFt volt, ami az egykulcsos adóval tovább csökken.
Egy átlagfizetés után számolva az 1% kb.4000 Ft körül mozog, amivel számolva jelentős kiesés lenne a tagdíjbevétellel szemben.Az átlagfizetés alatt viszont még ennél is alacsonyabb ez az összeg. A doktoranduszok az ösztöndíj után illetve a nyugdíjasok nem is adóznak, tehát nincs miből felajánlani. A nyugdíjasok illetve a fiatalok egyébként is jóval alacsonyabb tagdíjat fizetnek, és sajnos egyre többen tartoznak ebbe a csoportba.
Arra kellene buzdítani a tagságot, hogy minél többen ajánlják fel az 1%-ot és ha itt eredményeket érünk el, akkor csökkenthető lenne a tagdíj.

Margó, hogy jön ki a 4000 Ft? Egy 150 000 ft-os brutto fizetés után pl. 18000 ft az 1%. (Az éves brutto 1 800 000, ennek 1%-a). 4000 Ft ilyen alapon 33 333 ft-os havi bruttora jon ki.

Abban igazad van, hogy nem ellenőrizhető, ezért mondom, hogy a tagság ingyenes, az 1% pedig becsületkasszaként működne. A hagyományos tagdij fennmaradása azért szükséges, mert lehetnek olyanok, akik az 1%-ot más célra - pl. gyermek iskolájának - szeretnék felajánlani. Nekik kell egy megoldás, ami már nem tagdij, hanem hozzájárulás lenne.

Balázs!
Elfelejtettél a 16%-os adókulcsal szorozni.
Havi 200 000 bruttó, évi 2 400 000 bruttó, 384 000 SZJA, 3840 Ft 1%.

Ez kb. fele a jelenlegi tagdíjnak, de nagyjából megegyezik a Bolyai János Matematikai Társulat tagdíjával (tavaly 5000), és kétszerese a Magyar Nukleáris Társaság tagdíjának (2000).

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer