Jelenlegi hely

Az ELFT céljai és tevékenysége

A társulat létének alapvető kérdései

A világ változik, és változnia kell az intézményeknek is. A magyar társadalomban a változás kérdése jelen pillanatban igen hangsúlyosan szerepel a közgondolkodásban. Hány éves legyen a tanárképzés? Ez a kérdés mutatja, hogy nem feltétlenül kell mindent megváltoztatni. De vannak olyan új kényszerek, amik szükségessé teszik a változásokat a Társulat életében. A kérdés amin mostanság gondolkoztam, az az, hogy mi is az ELFT létének oka? Minden sikeres intézménynek kell hogy legyen funkciója, egy angolul "Mission Statement"-nek nevezett állitásnak. Mik is lennének ezek az ELFT és a modern világ összefüggésében? A kérdés - bár filozofikusan hangzik - mégsem az, mert enélkül sikeres stratégiát nehéz elképzelni. És a társulati élet problémái nyilvánvalóan abból erednek, hogy nincs már szükség olyan dolgokra, amiket régen csináltunk, mert a világ megváltozott, kitárult, összezsugorodott, mert volt rendszerváltás, lett internet, fejlődött a közlekedés. A kérdés az, hogy létezik-e olyan feladat, aminek ellátása miatt szükség van egy, az ELFT-szerű szervezetre?
Az elmúlt évek, ami alatt a a társulat életében részt vehettem ugyan elég kevés tapasztalattal ruháztak fel ennek a kérdésnek a megválaszolásához, de lett néhány gondolatom.
1. A múlt év vitái, amelyek a fizika tanitása és a fizika tanterv körül zajlottak, megmutatták, hogy igenis szükség van egy olyan szervezetre, ami mind tapasztalati, mind elvi alapon, az oktatás teljes vertikumát átlátva tud véleményt mondani a fizika oktatását illető kérdésekben. Úgy gondolom, ez lenne a társulat létének egyik legfontosabb része.
2. Ugyanakkor a társulatnak vannak nagyon sikeres programjai, amelyek továbbélése szintén az ELFT-nez köthető. A teljesség igénye nélkül ilyenek a Tanári Ankét, a Cern-i továbbképzés a fizikatanárok részére, a Vándorgyűlés, a DOFFI.
3. Nagyon sikeres az Éva által üzemeltetett levelezőlista is. A társulat egyik fontos tevékenysége a fizikához, pontosabban annak műveléséhez, tanitásához és népszerűsitéséhez kapcsolható információk fókuszálása elsősorban az internet, másodsorban a Fizikai Szemle segitségével. Ehhez szükség lenne a honlap megújulására. Örömmel láttam a Facebook oldal megindulását, ami ezt az irányt erősiti.
4. Fontosnak tartom megemliteni eme célok között Hartlein Karcsi ötletét, ami ezen a fórumon hangzott el. Bár a legutóbbi kibővitett elnökségi ülésen egyetértettünk, hogy a Társulat mint olyan nem szál vitába áltudományos nézetekkel automatikusan, de arra nyújthat fórumot, hogy a társulat (web)oldalain kérdezni lehessen, illetve a társulat tagjai magánemberként, vitába szállhassanak áltudományos nézetekkel. Ez a fórum szolgáljon mindenki okulására anélkül, hogy ez a társulat hivatalos véleménye lenne. Az oldal üzemeltetése viszont a társulat feladata.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer