Jelenlegi hely

B-1. Stratégiai jelentőségű területek, prioritások

A társulat legfontosabb kiadványa a Fizikai Szemle, amely egyben a társulat láthatóságának is legjelentősebb eleme. Egyre nagyobb nehézségekbe ütközik egyrészt a lap cikkeinek biztosítása, másrészt a lap megjelenéséhez szükséges források biztosítása. Erősen megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy fenn kell-e tartani a papíralapú kiadványt, vagy át lehet térni helyette a tisztán elektronikus – de személyes példányon alapuló – megjelenésre, illetve hogy szabad-e, illetve hogy milyen mértékben szabad ritkítani a lap megjelenését. Erre vonatkozólag a következő hónapokban megbízható igényfelmérést kell végezni, és a döntést úgy kell meghozni, hogy 2012 januárjától át lehessen térni az új rendszerre.

Javasoljuk egy professzionális interaktív információs szolgáltatás kialakítását, amely a fizika szakmai közösség, kutatók és tanárok számára rendszeresen összegyűjti és eljuttatja a híreket (pl. elektronikus hírlevél formájában) a szakmai közélet eseményeiről, tájékoztat a szakmát érintő döntésekről, lehetőséget nyújt a döntések előkészítésében történő részvételre.

Ez a tevékenység részben lehetőséget ad a Társulatnak a szakmai közélet szervezésében, a természettudományos ismeretterjesztés koordinálásában az Alapszabályban leírt céloknak megfelelő szerepének az erősítésére.

Szükséges a tanárok munkáját segítő tevékenység erősítése. Így például a Fizikai Szemlében a fizika oktatásával foglalkozó szakmai, módszertani cikkek arányát növelni kell. Célszerű a tehetséggondozásban való részvétel erősítése, új formák kialakítása és szervezése. Komoly lehetőség a közoktatás megújulásával párhuzamosan a fizika tanártovábbképzések koordinálásának a felvállalása.

vissza a vitafórum nyitólapjához

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer