Jelenlegi hely

Szakcsoportok tevekénysége és a vándorgyűlés

A legutóbbi - kibővített - elnökségi ülésen Cserti Józsival hallgattuk a szakcsoportok
küldötteinek beszámolóját. A tematikus szakcsoportok beszámolói legtöbbször abból álltak,
hogy a szakcsoport megrendezte szokásos összejövetelét, és panaszkodtak a csökkenő létszámra és érdeklődésre. Ami nagyjából mindenki számára érthető is, a számtalan izgalmas szakmai konferencia után még egy magyar konferencián/iskolán való részvétel már nem olyan vonzó, mint amilyen az a vasfüggöny megnyitása előtt lehetett. Lehetne talán újra az, de az emberek energiája, ideje, anyagi lehetőségei végesek. Én is tapasztalom, hogy sokszor a legnagyobb jószándék mellett sem tudnak eljönni kutatók, mert akkor éppen máshol vannak. Nehogy azt higgyük, hogy az, hogy ez így van, az rossz. Mindez annak a jele hogy a magyar kutatók benne vannak a világ tudományos körforgásában, ott vannak ahol a legfontosabb, legizgalmasabb újdonságok történnek.
Ekkor arra a gondolatra jutottunk, hogy talán jobb lenne, ha ezeket az elszigetelt összejöveteleket, konferenciákat, iskolákat koncentráltan, egy, a DPG (a Német Fizikai Társaság) konferncia mintájára egy nagyobb lélegzetvételű, többszekciós konferenciában rántanánk össze. Igazandiból a társaságnak amúgy is van egy nagyobb összejövetele, a Fizikus Vándorgyűlés. Azt javaslom (illetve Cserti József kollégámmal együtt javasoljuk), hogy ezt alakítsuk sűrűbbé, talán évente megrendezésre kerülő eseménnyé, aminek keretében minden szakcsoport egy (vagy több) szekciót szervez, amik párhuzamosan zajlanának. Ennek véleményem szerint több előnye is lenne. A vándorgyűlésen résztvevők az eloadasok kicsit nagyobb választékból válogathatnának, nagyobb lenne a vonzerő a részvételre. A vándorgyűlésen nem csak kutató fizikusok hanem tanárok, érdeklődők is résztvesznek, a saját szekciójukon kívül bizonyára becsábulnak egy-két érdekesnek hangzó előadásra. Jó lenne, ha ilyen módon híd épülne a társulat eme két vonulata között. Ugyanakkor
valószínűleg szponzorokat szerezni is sokkal könnyebb lenne, talán ipari cégek is felvonulnának egy bemutatkozás erejéig. Talán a diakok is eljönnének, mert itt is lehet állásra vadászni. Talán a nagyközönség fele is nyitni lehetne egy-két népszerűsítő előadással (szerintem egy Higgs bozonos előadás az idén biztos sok érdeklődőt vonzana).
Mivel konferenciát már én is szerveztem, jól tudom, hogy egy ilyen összejövetel megszervezése sok energiát igényel. De talán az eddigi szakcsoporti összejövetelek szervezöi továbbra is bekapcsolódhatnának, és a párhuzamos feldolgozás megkönnyítené a szervezést. Úgy gondolom, hogy a - még így is - nagyobb munka megéri, és az újfajta vándorgyűlés talán újraéleszthetné a társulati életet.
A társulat Így évente 3 lényeges rendezvénnyel, a tanári ankéttal, a DOFFI-val, és a
Vándorgyűléssel rendelkezne.

Lehet kritizálni!

Van itt egy uj forum tema, ami hozzaszolassal indul. Ide azert irok hogy a friss hozzaszolasok rovatban is megjelenjen!

Kedves Balázs, kedves Kollégák!

Elgondolásotok jó és pezsdítő jellegű lehet a Szakcsoportok- és minden ELFT-tagra nézve.
A Vándorgyűlés évenkénti megrendezését csak támogatni tudom, több érv is emellett szól.
Elsőként, hogy az év/szakcsoportonkénti iskolaszervezés ne kötelező teljesítésként valósuljon meg, ahová vadászni kell az előadókat és a hallgatókat is, hanem egy olyan rendezvénnyé tudjon átalakulni, amelyre a nagy-többség AKAR időt/energiát szakítani, hogy ott legyen.
Másodjára, a rendezvény olyan értéket kell képviseljen amire az emberek azt mondják, hogy IGEN-el akarok menni, mert:
- a magyar fizikus társadalom minden rétege képviselteti magát és ennek részese akarok lenni,
- tudni akarom, hogy mi történik a saját szakterületemen kívül is,
- rálátást akarok kapni a magyar fizika irányvonalaira,
- találkozni akarok olyan szakemberekkel akikkel amúgy sose futnék össze,
- születhetnek olyan gondolatok, ötletek, amelyek együttműködést eredményeznek, stb.
Harmadjára, javasolnám, hogy a Vándorgyűlésen elhangzott előadások anyagai, egy konferencia kiadványban megjelenjenek, akár nyomtatott (ha van rá keret) akár online elérhető formátumban. Legyen annak súlya, hogy előadást tarthat/tart valaki.
+ még egy ötlet: NE csak magunknak szervezzük! Nagyszerű a népszerűsítő előadás ötlete, amelyet követhet egy kerekasztal beszélgetés az adott témában. Minél szélesebb körben kell ’reklámozni’ egy ilyen rendezvényt (iskola, egyetem, kutatóintézet, célirányos cégek-vállalatok; nyomtatott/online sajtó, levelező lista, közösségi oldal), mert csak így mutathatjuk meg, hogy vagyunk és tudjuk életképessé tenni a Társulatot.
Manapság más kihívásoknak kell megfelelni, ha nem követjük akkor minket sem fognak követni.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer