Jelenlegi hely

Szakmai szerepvállalás: küzdelem az áltudomány ellen


Társadalmunkban egyre nagyobb hangot és sajnos gyakran egyre nagyobb hitelt is kapnak áltudományos nézetek és azok képviselői. Az ELFT-nek igen komoly szerepe lehet az áltudomány elleni harcban, sőt úgy tűnik, a társulatnak lehetnek olyan eszközei is, amelyeket hatékonyabban tud használni, mint az MTA Fizikai Tudományok Osztálya, vagy általában az MTA. A stratégia kidolgozása során érdemes lenne áttekinteni ezeket az eszközöket, megvizsgálni, hogy konkrétan milyen reális lehetőségeink vannak ezen eszközök alkalmazására és meg kellene határozni az áltudomány elleni harc egyes teendőinek prioritását is.

Nyilván a Fizikai Szemle ilyen tartalmú cikkei segíthetnek

Már korábban felmerült, hogy segítsünk a kollégáknak a honlapon keresztül: kaphassanak szakszerű választ a "varázslatokra" - pl mágneses gyógyító ez+az, mobiltelefon hatásai, Pí-víz és társai. Jól meg kell gondolnunk, mert tényleg szakszerű választ kell adnunk, tudni kell, kihez forduljunk. Esetleg egy gondolat: mondjuk a Társulat tagjai számára adjuk ezt a lehetőséget. Ez is lehetne a becsalogatás egyik pontja. Ehhez van még több gondolatom is,majd sorra veszem.

Nem teljesen értem, mi az, amit csak a Társulati tagok vehetnének igénybe a javaslat szerint? Hogy szakemberektől kérdezzenek, vagy hogy a már kész szakszerűen megfogalmazott válaszokat elolvashassák? Szerintem a válaszoknak nyilvánosaknak kellene lenniük.

OK, lehet hogy kissé radikális, de a téma az orrunk előtt hever. Az áltudományos műsorok, termékek ellen támadólag kell fellépni. Nem kell várni, rengeteg ilyen van. A probléma a megjelenés körének szélessége, mert minnél szélesebb, annál drágább. Javaslom, készitsünk egy listát ezen termékekről és a reklámozó médium szerkesztőségébe juttassunk el egy nyilatkozatot. Vélemény?

Mindenkit becsülök, aki az ügyben próbál valamit tenni, de kétkedve fogadom, hogy a fenti javaslat ("A reklámozó médium szerkesztőségébe juttassunk el egy nyilatkozatot.") megérné a munkát. Szerintem a komoly munkával megfogalmazott nyilatkozatok 1 másodperc alatt a szemétkosárba landolnának.

Én inkább a megfelelő emberek tájékoztatása mellett vagyok, mint a termékek (szolgáltatások) elleni konkrét támadások ellen. Félő, hogy a támadással inkább reklámozzuk a terméket, részben mert a támadás jól beleillik a termékben hívők összeesküvés-elméleteibe is. Persze, ha a terméket állami televízió/rádió reklámozza, vagy az állam ad a kutatásokhoz támogatást, azellen fel kell szólalnunk a televízió/rádió... vezetése felé. A tájékoztatásban érdemes felvenni a kapcsolatot a Szkeptikus társasággal: http://www.szkeptikustarsasag.hu. Jó lenne valamilyen jól átlátható honlapot létrehozni, amelyen könnyen megtalálja a fizikatanár és egyéb érdeklődő a jól alátámasztott válaszokat, és akár a keresőben is előkelő helyen jelenik meg. Biztos az is, hogy mindent nincs idő alaposan megvizsgálni, a leginkább káros és elterjedt dolgokról kell ismeretanyagot nyújtani. Akár konkrét nyilvános kísérleteket meghirdetni, amelyen mindkét fél (abban hívő és szkeptikus) felügyeletével zajló kísérletet végezni, hogy például az "alfa-vízben" több mag kicsírázik-e, mint a csapvízben.

A tájékoztatás megértéséhez viszont ismeretek kellenek, azaz megint visszajutunk a természettudományos oktatás színvonalának fontosságához, óraszámokhoz, hosszabb távon pedig a tanárképzéshez.

Karcsi javaslatat nagyon jonak tartom! A weben elerheto, jol megfogalmazott, konkret cafolatokkal, kiserletekkel nem reklamozunk senkit es semmit, megis tettunk valamit. A fiatalok megtalaljak. Mind a forum, mind a szerkesztett verzio parhuzamos egyuttelesere gondolok, mert a forumban lehetne megtargyalni hogy mi "van", a szerkesztett valtozatban pedig lenne a velemeny/magyarazat/cafolat.

A hozzászólások alapján és saját tapasztalat alapján is lenne erre igény. A tanároknak segítség, a diákoknak tájékozódási pont, a fizikus társadalom arra érzékeny részének pedig harctér lehetne egy ilyen weboldal. Kívülről jöhetnek kérdések, a válasz-szerkesztéshez pedig csak ELFT-tagoknak lenne adható jogosultság. Ez utóbbi biztosítaná a szakmai hitelességet.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer